TAYLAN KÜMELİ MEDYA YANSIMALARI

Hastalıklara, Nar Yiyerek Savaş Açın.

Çarşıdan aldığımızda bir, eve geldiğimizde bin tane olan narın faydaları saymakla bitmiyor. Kalbi koruyan, mideye kuvvet katan ve kanserle savaşan nara, sofranızda mutlaka yer açmalısınız.

Çocukluğumuzda bulmacalarda sıklıkla duyduğumuz ve cevabını kolaylıkla bulduğumuz "nar", bugünkü konumuz. Birkaç yıl öncesinde sadece bir kış meyvesiydi nar. Taa ki biz beslenme uzmanları yararlarını sizlere yazana kadar... Bunun yanında nara anlamsız şekilde mucizevi besin yakıştırması yapan şarlatanlar da çıkmadı değil. Benim amacım narı bilinen yönlerinin yanı sıra bambaşka bir bakışla da anlatmak.

Nar; içinde küçük çekirdekler bulunan, meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi tatta, ılıman iklimlerde yetişen bir meyve. Türkiye’de Ege ve Güney Doğu Anadolu’da yetiştiriliyor.

MİDEYE GÜÇ KATAR

Bu bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi gövde, kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitler taşır. Nar meyvesinin kabuğu tanen, triterpenler ve azalkaloitler ihtiva eder. Nar ağacı kabuğu eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Nar meyvesi kabuğu, ishale karşı çay halinde kullanılabilir. Ayrıca yün iplikler, narla sarımsı renklere boyanabilir. Nar ayrıca, çarpıntıya da iyi gelir ve mideyi kuvvetlendirir.

Florida’da, 6-9 Mart tarihleri arasında yapılan Amerikan Kardiyoloji Koleji Toplantısında, nar suyunun damar tıkanıklığını önleyici özelliği ortaya çıkarılmıştır. Nar, şifalı bitkiler literatüründe yer alır. Genellikle besleyici ve tedavi edici ilaç ve panzehir olarak, ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir. Haricen de merhem olarak kullanılır. Sadece meyvesi değil; çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da karışımlar halinde tıbbi olarak kullanılır. Ancak içerdiği bazı kimyasal maddeler yüzünden mide ve bağırsak hastalığı olanların, küçük çocukların ve hamilelerin fazla kullanmamaları tavsiye edilir.

Tatlı nar midede çabuk çözüldüğü için hazmı kolaydır. Ancak zaman zaman midede şişkinlik ve gaz meydana getirdiği için ateşli hastalığı olanlara iyi gelmeyeceği belirtilmiştir.

Tatlı nar mideyi kuvvetlendirir, boğaza ve akciğerlere faydalıdır, öksürüğe iyi gelir. Ekşi nar ise mide yanmalarına karşı faydalıdır, diğer narlardan daha fazla idrar söktürür, ishali ve kusmayı keser, karaciğer hararetini söndürür, kabızlığı giderir, kalp ve mide ağzındaki ağrılara iyi gelir.

Nar suyu zarıyla birlikte çıkarılıp bal ile merhem kıvamına gelinceye kadar pişirilip dişetlerine sürüldüğünde, dişeti tahrişine iyi gelir. Dolama, tırnak iltihabı ve cerahatli yaraların tedavisinde nar çekirdeğinin balla karıştırılarak merhem halinde kullanılması tavsiye edilir. Narın çiçeği de yaralar için kullanılır.

KANSERDEN KORUYOR

Nar, sağlık açısından özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gereken bir meyvedir. Adeta bir ilaç hatta antibiyotik olan nar, bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok hastalıktan korur. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterolü ve şekeri de dengeleyen nar, kalp sağlığını korur ve kanser hücrelerinin gelişmesini engeller. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun savunma sistemini güçlendirir. Yapılan araştırmalar nar suyunun cilt kanserine ve erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.

Kış mevsiminde portakal, mandalina ve limonun yanı sıra narı da taze şekilde veya suyunu sıkarak tüketmek son derece önemlidir. Narın en önemli özelliklerinden biri de genel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır. Damar tıkanıklıklarını geriletme özelliği bulunan nar, "A - CE" denilen enzimi engelleyerek tansiyon düşürücü bir etkide yaratır. Nar, bu özellikleriyle başka birçok meyveye ve gıdaya fark atar. Örnek vermek gerekirse; narda 10 bardak yeşil çaya ve 4 bardak kızılcık suyuna eş değer antioksidan madde bulunur.

Tüm bu özellikleriyle, sofralardan kesinlikle eksik edilmemesi gereken başlıca meyveler arasında yer alan narın suyu, karşımıza damar sertliğine karşı son derece güçlü etkisi bulunan bir içecek olarak çıkmaktadır. Serbest radikallerle savaşan çeşitli vitamin, mineral, enzim ve antioksidanlar içeren nar suyu, dünyadaki en güçlü doğal antioksidanlardan biridir. Ekstresi ise önemli bir virüs ve mikrop öldürücüdür.



Haber Türk
Makale