Ve Karşınızda... Sonbahar

Sonbaharda Bağışıklık Arttırıcı Beslenme
Sonbahar, kimine göre hüzün ve depresyon mevsimidir. Tatiller biter, stres başlar, yorgunluk, iş, okul ve koşuşturma yine kaldığınız yerden devam eder.

Oysa ki sonbahar, bir şeylerin bitişine üzülmek yerine, yeniden başlamanın, yenilenmenin ve arınmanın heycanını yaşadığımız bir mevsim olmalıdır. Sonbaharda depresyondan kurtulmanın en iyi yolu bedeninizi yenilemektir. Böylece hem vücüdunuzu hem de ruhunuzu rahatlıkla kışa hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenmenin Tam Zamanı!

Yaz aylarında hızlı kilo vermek uğruna yaptığınız şok diyetler, tüm varlıkları ile kendini göstermeye başlar. Çok hızlı verdiğiniz 5 kilo bir anda sonbaharda size geri döner ve bu da sizi oldukça mutsuz yapar.

Eğer hayatınız boyunca sağlıklı kilonuzda kalıp, sağlığınıza bu şekilde dikkat etmek istiyorsanız sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenmeli ve bunları tüm yaşamınız boyunca uygulamasınız. Nasıl kilo verebilirim, nasıl daha ince olabilirim diyen insanların bunu anlayabilmeleri çok önemlidir. Sözgelimi ‘Yaza kadar en az 5 kilo vermeliyim’ gibi herhangi kısa vadeli bir hedef, sadece o dönem için geçici bir çözümü getirecektir. Bu ilkeler devamlı uygulanmıyorsa o dönemde verilen 5 kilo Sonbahar ya da kış geldiğinde tekrar alınacaktır. Devamlı kilo alıp veren bir vücutta oluşan zararlar en az devamlı kilolu olan bir vücuttaki zarar kadar yüksektir.

İnsan devamlı olarak kilo alıp verdikçe vücudunda bir sürü zarar meydana gelir. Bu zararlar:

  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Düşük kalorili beslenme alışkanlığı ve buna bağlı olarak herhangi bir şey yapmadan duran bir vücuda gereken enerji demek olan bazal metabolizma hızının düşmesi
  • Yağ hücrelerindeki sayı artışından dolayı şişmanlama ve metobolik hastalıklara yakalanma riskinin artması (şeker, safra kesesi bozuklukları, gut, hiper lipidemi - yüksek yağlanma, adet düzensizlikleri vs)
  • Kendine güven kaybı vb psikolojik dengesizlikler

Bunları yaşamak ya da bu risklere sahip olmaktansa yaşam boyu uygulamak zorunda olduğumuz sağlıklı beslenme ilkelerini öğrenerek uygulamamız en iyi çözümdür. Lütfen kendinizi bu kısır döngüden uzak tutun ve sağlıklı beslenmenin gelip geçici bir süreç olmadığını kendinize sık sık hatırlatın. Benim düşünceme göre diyet ve sağlıklı beslenme, kişinin başlangıç ile bitiş kilosu arasındaki beslenme alışkanlıklarının değişiminden meydana gelir. Yani asıl önemli olan sizin hangi besini, ne şekilde, ne zaman ve nasıl tüketmeyi öğrenmeniz ve öğrendiklerinizi hayatınız boyunca prensip haline getirmenizdir.

Bunu bir okul gibi de düşünebilirsiniz;

Okula başlarsınız, öğretmeninizden bilgileri alıp temelinizi sağlam bir şekilde oluşturur ve mezun olursunuz, sonra bu bilgiler hayatınız boyunca her alanda size başarı kazandırır. Bu bilinci edinen kişi her zaman dikkatli ve seçerek yemek yer.

Unutmayın;

Ne sağlığımızdan vazgeçmeliyiz ne de lezzetli, zevk veren, insana insan olduğunu hissettirip yaşamdan zevk almasını sağlayan güzel yemekler ve gıdalardan.

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: