Zayıflamanıza Yardımcı Olacak Kilo Verme Hakkında İlginç Gerçekler

Fazla kilolarınızı vermenizi zorlaştıran belli başlı sebepler vardır. Bunların farkına varırsanız, engelleri aşarak hedefinize ulaşabilirsiniz. Kilo vermenin ve bunu devam ettirmenin ne kadar zor olduğunu anlatmaya gerek yok. Kilo kaybını zorlaştıran nedenleri öğrenirseniz, her aksaklıkta veya engelde kendinize yüklenmeyi bırakıp bunun yerine başarı şansınızı arttırmak için çalışabilirsiniz.

Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli

1. Vücudunuz size karşı savaşır.

Kilo vermeye çalışırken yalnızca yeme isteğiyle değil aynı zamanda kendi vücudunuzla da savaş halinde olursunuz.

Kilo kaybı, beyninize doyma sinyalleri gönderen leptin hormonunun düşmesine ve açlık hissiyatı veren grelin hormonunun yükselmesine sebebiyet verir. Bu hormon dengesizliği siz kilo verdikten uzun süre sonra bile devam eder,ki bu da kilo alımından uzaklaşmanızı daha da zorlaştırır.

Ayrıca kalori alımınızdaki hızlı düşüş, metabolizmanızı da yavaşlatacaktır. Kalori alımını net bir şekilde düşürdüyseniz ve sonucunda epey hızlı kilo verdiyseniz; bu muhtemelen kilo değil kas kaybıdır. Kaslar, metabolizmamızın çalışmasını sağlayan bir motor gibidir. Kaslar olmayınca metabolizma da düzgün çalışamaz.

Yemeyi kesmek ters teper çünkü kendinizi uzun süre kısıtlamanız , fazla kilo alımıyla sonuçlanacak ve böylece ters yöne doğru gitmeye başlayacaksınız. Fiziksel aktiviteyi arttırıp, kalorileri yeterli derecede düşürmenizin uzun vadede işe yaradığını göreceksiniz.

2. Hızlı çözümler işe yaramaz.

Kilo verme sürecinde sabırlı olmak gerçekten çok zordur. Etkili bir şeyler deneme isteğinizden vazgeçin. Hızlı, açlık diyetleri metabolizmanıza büyük hasar vereceğinden dolayı, uzun vadede, kilo verme çabalarınıza zarar verir. Diyete başladığınızda, yavaşça ve istikrarlı bir şekilde kilo vermek, en devam edilebilir olanıdır.

3.Egzersiz tek başına yetmez.

Egzersiz kilo vermenize ve formda kalmanıza yardımcı olur ama, yalnızca egzersizle kilo vermek neredeyse imkansızdır. Küçük bir hesap yapalım: 60 kiloluk bir insan,saatte 20 kmh ile 60 dakika bisiklet sürerse 369 kalori yakacaktır. Ama bunun hepsini spor sonrası bir protein bar ile zaten geri alacaktır. Yağ kütlesi kaybedebilmek için, tükettiğinizden 3,500 kalori fazla yakmanız gerekmektedir, yani zayıf bir diyetle birlikte egzersiz yapmanın ne kadar zor olduğunu görebilirsiniz. Egzersizinize ve yediklerinize dikkat edin. Eğer diyette bir sihir varsa, o kesinlikle bu kombinasyonda...

Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli

4. Diyet ilaçları hiçbir işe yaramaz.

Metabolizmanızı güçlendirdiği iddia dilen haplar sizi cezbedebilir, ama gerçekten işe yaradıklarına dair neredeyse hiç kanıt yok. Sıvı diyetlerin, hızlı kilo verdirmeyi amaçlayan diyetlerin ve reçetesiz satılan diyet ilaçlarının kilo vermekle uzaktan yakından bir ilgisi olmadığını bir çok araştırma kanıtladı. Peki ne yapmalıyız? Daha az yağ tüketip, bol egzersiz yapıp, reçeteli ilaçlar alıp ve uzman diyet programlarına katılmalıyız.

5. Hızlı kilo verdiren diyetler uzun vadede bir fayda sağlamaz.

Greyfurt, Lahana, Elma sirkesi vb. Tüm bu sözde "muzice" diyetlerden kilolarınızı yok etmesini ve yağlarınızı yakmasını bekleyebilirsiniz.

Acı gerçek: Açlık diyetleri kalorilerinizi kıstığınız süre boyunca kısa vadede kilo vermenizi sağlar ama uzun vadede başarısızlık kaçınılmazdır. Sorun şu ki, insanlar genellikle tüm gıda gruplarından kaçınamaz veya kalori alımlarını ciddi şekilde sınırlandıramaz, bu sebepten dolayı, sonunda daha fazla ve kalorili bir yeme isteği oluşur.

6. Bir diyet herkese uymaz.

Herkesin vücudu kendine hastır, bu yüzden arkadaşınıza, annenize, kardeşinize vb. iyi gelen bir diyet size uymayabilir. En iyi nasıl kilo verebileceğinizi araştırırken sağlığınızı, metabolizmanızı, aktivite oranınızı, yaşınızı, cinsiyetinizi ve neleri sevip sevmediğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Diyet yaparken sevdiğiniz yiyecekleri kendinize yasaklamamak çok önemlidir. Aksi halde kendinizi mahrum kalmış hissedecek ve muhtemelen sağlıklı yeme planınızı sürdüremeyeceksiniz. Başarılı bir kilo kaybı için diyetinizi kendi vücudunuza uydurmanız ve bir diyetin asla herkese uygun olmayacağını kabul etmelisiniz.

7. Kardiyo şarttır. (Güç antremanları da yardımcı olur.)

Yetişkinlerin 150 dakikalık orta yoğunlukta aerobik egzersizi veya 75 dakikalık güçlü earobik egzersizi (her ikisinin kombinasyonu da olabilir) ve ayrıca,tercihrn bir haftaya yayılmış şekilde,iki ya da daha fazka gün kas güçlendirme egzersizi almaları gerekir.Ve her hareket önemlidir.Gün boyunca daha fazla hareket etmenizi öneriyorum.Bu bir blok etrafında bir yürüyüş olsa bile.

Diyetisyen ve Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli

8. Erkekler, kadınların yiyebildiğinden daha fazla yiyebilirler.

Erkeklerin kadınlardan daha fazla yemelerine yine de rağmen kilo verebilmeleri hiç adil görünmez.Bu olay; erkeklerin, daha uzun boyları,daha büyük kas kütleleri ve kasların büyümesini teşvik eden testosteron hormonu seviyelerinin yüksek olması nedeniyle, erkeklerin kadınlardan doğal olarak daha fazla kalori yakma eğiliminde oldukları şeklinde açıklanıyor. Ayrıca, erkek bedeni genetik olarak kadın vücudundan daha fazla kaslı ve daha az yağlı tasarlanmıştır çünkü erkeklerin çocuk doğurmak için gereken enerjiyi depolaması gerekmez. Bu gerçekle uzlaşıp, erkek partneriniz veya arkadaşlarınızdan daha az yemeye başladığınızda, o ölçek size karşılığını verecektir.

9. Diyet değil, yaşam tarzı değişikliği!

Kilo vermek ve formda kalmak istiyorsanız, yalnızca hedef kiloya ulaşana kadar değil aylar ve yıllar boyunca davranışlarınızı,alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Çünkü diyeti bıraktığınız zaman muhtemelen vermek için çok çaba sarf ettiğiniz kilolarınızı geri alacaksınız. Kilo vermede başarılı olabilmek için neredeyse her öğünde sağlıklı yiyecek tercihi ve her hafta bolca egzersiz yapmak gibi sürdürülebilir yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekir.

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: