Şeker Bağımlılığı

Adım 1: Gerçek şeker ile yapay şekerin yerini değiştirmeyin.

Fazla kalori almadan istediğimiz tatlı hissini sağlamak için üreticiler yapay tatlandırıcıları yaratmıştır. Bir araştırmaya göre, bu tatlandırıcılar vücudun şekeri metabolize etme yolunu değiştirebileceği gibi bizi rahatsız eden pek çok olayla sorumlu tutulmaktadır. 2008 tarihli bir çalışmada yapay tatlandırıcı verilen farelerin verilmeyenlere göre gün boyunca daha fazla kalori tüketerek, sonuç olarak kilo aldıkları ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar, yapay tatlandırıcıların sindirilmesinde bağırsak ve beyin arasında karışıklığa neden olduğunu belirtmiştir. Eğer kilo vermek istiyorsanız, bu çalışmalar sizi şeker bağımlılığından uzaklaştırabilir. Fakat düşündürücü olan ise yapay tatlandırıcıların şeker yüklü beslenme şeklinize yaptıklarıdır. Normal şekerleri yapay tatlandırıcılarla değiştirmek tıpkı sigara bağımlılığı yerine ara sıra puro içmeye benzer. Hala istediğiniz tatlı hissiyatını karşılıyorsunuz ve böylece asla ve asla sizi sürekli çağıran o tatlı isteğinden kurtulamıyorsunuz.

Adım 2: Bir egzersiz programına başlayın ve beslenmenize sütü ekleyin.

Çok fazla şeker tüketimi beyindeki ödül mekanizmalarını geliştirmesiyle bilinmiştir bu nedenle de alışkanlıktan kurtulmak çok zor olabilir. Bu da eğer ofis çekmecenizde veya evinizde gofret, jelibon, şeker gibi yiyecekler bulunduruyorsanız, mutlaka onları yemek isteyeceğiniz anlamına gelir. Eğer onlar orada bulunuyor ve sizde bunun için bir tercih yapmak zorunda kalıyorsanız, birçoğunu yemek isteyeceğiniz düşüncesi oldukça yüksektir. Ve yedikten sonra da oldukça iyi hissedeceksinizdir, ancak sadece bir süreliğine ve bir sonraki yeme isteğiniz gelene kadar... Ama şekerin hiçbir olumsuz etkisini almadan tüm bu güzel duygulara hızlıca erişmenin başka yolu ne olabilir?

Örneğin bir çalışmada, whey proteinin (sütte bulunan başlıca protein) tüketilmesinin serotonini (iyi hissetmenizi sağlayan hormon) yükselttiği ve başka bir araştırmada da egzersiz yoluyla serotonin seviyelerine destek verilebileceği gösterilmiştir.

Adım 3: Yağsız ürünlere hayır deyin.

İşte yağsız gıdaların içyüzü; Yağ (sevdiğimiz ve tadı güzel olan bir şey) gider ve şeker (tadı gerçekten güzel olan bir şey) gelir. Neden? Çünkü üreticiler size ürünü "yağsız" olarak satarlar, "şekersiz" değil. Kötü üne sahip suçlular olarak bilinen; salata sosları, kurabiyeler, pastalar, pudingler ve yağı azaltılmış yerfıstığı ezmesi vb.

Çözüm: Salata sosları ve yerfıstığı ezmesinin tam yağlı olanlarını tüketmelisiniz. Aslında içerdikleri tekli doymamış yağlar genel anlamda tokluğunuzu artırmaya yardımcı olacaktır. Yağsız diye çok fazla yiyerek gereksiz şeker tüketimi yapacağınızı tam yağlısından küçük porsiyonlar halinde yiyerek hem şeker alımını azaltır hem de daha fazla doymuş olursunuz.

Adım 4: Uyku alışkanlığınızı geliştirin

2013'de gerçekleşen bir çalışmaya göre, sirkadiyen uyku döngüleri, bizi gece geç saatte abur cubur atıştırmaktan uzak tutuyor. Eğer gün boyunca uykulu dolaşıyor isek, yüksek kalorili bir tatlıya karşı koymakta zorluk çekeriz. Diyet ve egzersiz sizi şekerden uzak tutmayı ne kadar başarsa bile, yeterli uyku almadan bunların hiçbirinin etkisi göremezsiniz.

Adım 5: Yakınınızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun

Danışanlarımın çoğunda işe yaramış bir taktik de elinizin altında sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmaktır. Bir danışanım bir gün araba kullanırken farkına varmadan kendini bir anda dondurmacının önünde buluyor. Ancak bir anda torpidosunda bulunan kuru meyveler aklına geliyor ve dondurma isteğinden vazgeçiyor. Sizde yakınınızda kolay ulaşabileceğiniz, fındık badem, kuru erik, kuru elma gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurursanız, böyle ani atakları en sağlıklı yolla kolayca atlatabilirsiniz. Sizi en fazla rahatlatacak sağlıklı yiyeceğinizi bulun ve dikkatinizi dağıtmak için onu yakınınızda bulundurun. Mesela çantanızda bir adet elma veya küçük bir paket yağsız tuzsuz patlamış mısır gibi...

Bu yazıyı paylaş:

Benzer Konular: